🚀 Vandaag 10 augustus 2023: voedingsschema’s worden binnen 30 minuten geleverd!

Eetschema afvallen

Een eetschema inzetten voor het afvallen kan een handig hulpmiddel zijn als je doel is om gewicht te verliezen. Als je het goed doet, kan het je helpen het calorietekort te creëren dat nodig is om af te vallen, terwijl je je lichaam de voedzame voeding geeft die het nodig heeft om te functioneren en gezond te blijven. Dit is leidend als het gaat om afvallen. Het van tevoren plannen van maaltijden kan ook het voorbereiden van maaltijden vereenvoudigen en je tijd besparen.

Hoe maak je een eetschema geschikt om af te vallen?

Als het gaat om het opstellen van een voedingsschema voor het afvallen, kan de omvang van de opties overweldigend zijn. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden wanneer je op zoek bent naar het meest geschikte plan.

Creëer een calorietekort op een nutriëntrijke manier

Alle schema’s ingezet om af te vallen hebben één ding gemeen – ze zorgen ervoor dat je minder calorieën eet dan je verbrandt. Maar hoewel een calorietekort je zal helpen afvallen, ongeacht hoe het tot stand komt, is wat je eet net zo belangrijk als hoeveel je eet. Dat komt omdat de voedselkeuzes die je maakt van groot belang zijn om je te helpen aan je voedingsstoffenbehoefte te voldoen.

Een goed maaltijdplan om af te vallen moet aan een aantal universele criteria voldoen:

• Bevat veel eiwitten en vezels. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en vezels zorgen ervoor dat je langer vol zit, waardoor je minder snel trek hebt en ook met kleinere porties een verzadigd gevoel hebt.

• Beperkt bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suiker. Als voedsel rijk aan calorieën maar arm aan voedingsstoffen is, stimuleert dit het verzadigingscentrum in je hersenen niet, waardoor het moeilijk wordt om gewicht te verliezen of aan de voedingsbehoeften te voldoen.

• Bevat een verscheidenheid aan fruit en groenten. Beide zijn rijk aan water en vezels, wat bijdraagt aan een verzadigd gevoel. Deze nutriëntrijke voedingsmiddelen maken het ook makkelijker om aan je dagelijkse behoeften aan voedingsstoffen te voldoen.

Maaltijden samenstellen die rijk zijn aan voedingsstoffen

Om deze tips in je eetschema om af te vallen op te nemen, begin je met het vullen van een derde tot de helft van je bord met niet-zetmeelrijke groenten. Deze bevatten weinig calorieën en leveren water, vezels en veel van de vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Vul vervolgens een kwart tot een derde van je bord met eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, tofu, seitan of peulvruchten, en de rest met volle granen, fruit of zetmeelrijke groenten. Deze voegen eiwitten, vitaminen, mineralen en meer vezels toe. Je kunt de smaak van je maaltijd oppeppen met een scheutje gezonde vetten uit voedingsmiddelen als avocado’s, olijven, noten en zaden.

Ook snacks!

Sommige mensen hebben baat bij een tussendoortje om hun honger te stillen, ook wanneer ze willen afvallen. Eiwit- en vezelrijke snacks lijken het meest effectief voor afvallen. Goede voorbeelden zijn appelschijfjes met pindakaas, groenten en hummus, geroosterde kikkererwten, of Griekse yoghurt met fruit en noten.