Er zijn een aantal spelregels als het aankomt op het gebruik van alcohol in combinatie met een eetschema. Wil jij toch soms een alcoholisch drankje of twijfel je of je dat wel wil? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om hiermee om te gaan. De vraag is natuurlijk wat is verstandig en wat is vol te houden?
Negatieve effecten van alcohol op het eetschema
Alcohol werkt verdovend op de hersenen. Het beïnvloedt daardoor ook jouw gedrag. Alcohol zorgt ervoor dat je jezelf meer gedraagt zonder rem. Dat betekent ook dat je sneller meer gaat drinken dan je van plan was. Je reageert als snel wat impulsiever. Dus juist als je begint met een nieuw eetschema, is dit niet echt een aanrader. Het is namelijk extra lastig aangezien alcohol de trek in vette hap versterkt.
Met eetschema’s gaat het erom dat je jouw lichaam een nieuw eetpatroon aanmeet. Dit zorgt vaak in het lichaam voor een bepaalde weerstand. Het gaat het bij eetschema’s veelal om afvallen en dan is voldoende voedingsstoffen binnen krijgen extra belangrijk. Alcohol bevat echter geen voedingsstoffen. Men heeft het daarom ook wel bij alcohol over lege calorieën. Met de toevoeging van alcohol kies je dus voor een dikmaker erbij. Het tegenovergestelde effect van wat je wil bereiken.
Hoe kan het wel?
Het advies is dus duidelijk om geen alcohol te gebruiken bij een eetschema. Zeker met de wat meer extreme schema’s, zoals met intermittend fasting het geval kan zijn. Wil je desondanks toch soms alcohol drinken?
Dan is het eerste en belangrijkste advies, om het bij 1 keer in de week te houden en niet ‘helemaal los’ te gaan. Houd het bij maximaal een beetje een rozig gevoel. Flink aangeschoten tot helemaal dronken wordt hier niet onder verstaan. Zo houd je het in de hand.
Nu komen we bij de volgende tips… zorg voor drankjes Vodka met drank met weinig calorieën. Dus geen drankjes met frisdrank of vruchtensapjes. Die zitten namelijk veelal bomvol met suikers. Wat wel? Kies voor een mix met water, Spa Rood of aan Cola Zero. In een Vodka Spa rood zitten bijvoorbeeld maar 60 calorieën.
Wil je liever de wijnglazen pakken? Dan is de volgorde van minder goed naar slecht:
- Rode wijn (70 Kcal)
- Witte wijn (120 Kcal)
Met een glas pils zit je op 113 Kcal. Als je hieruit wil kiezen kun je dus beter voor een rode wijn kiezen. Een rosé wijn is trouwens een beetje vergelijkbaar met witte wijn.
Wees eerlijk naar jezelf toe. Ben je met alcohol toch de mist in gegaan met vette hap? Misschien is alcohol niet zo’n goed idee voor jou dan. Wat je wel kunt doen? Checken bij jezelf wat alcohol jou geeft en kijken hoe je dit krijgt op een andere gezonde manier.
Tip: wil je de extra calorieën van de alcohol snel weer kwijt? Ga de volgende dag net even wat fanatieker sporten. Dan verbrand je al snel wat meer. Zie het echter niet als de ideale oplossing voor nog meer drinken. Dit is namelijk niet gezond.