Intermittent Fasting staat voor tijdelijke vastenperioden. Het begint steeds meer in opmars te raken. Niet vreemd, want de gezondheidsvoordelen zijn groot. Bovendien is het ook erg handig toepasbaar, voor mensen die altijd net een beetje moeten oppassen met het gewicht. Intermittent Fasting kent verschillende schema’s met elk zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen.
1.Halve dag methode
Ben je al gewend om af en toe een maaltijd over te slaan? Dan ben je wellicht ook wel een keer klaar om eens een halve dag niet te eten. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om alleen tussen 8.00 en 20.00 te eten. Het voordeel hiervan is dat de darmen voor het slapen gaan zo ook mooi rust krijgen.
2.14-uur manier
Heb je het gevoel dat je darmen wat extra rust nodig hebben of wil je gewoon even wat minder eten? Dan is de 14-uur manier misschien wel precies wat je zoekt. Als je ervoor zorgt dat je na 6 uur in de avond niet meer eet dan hebben de darmen zeker rust en hersteltijd. Het voordeel van 14 uur vasten is dat je overgaat van het verbruik van glucose naar het verbruiken van vetzuren en ketonen. Zo kom je dus echt toe aan vetverbranding.
3.Twee derde dag vasten
Dit is natuurlijk de 16:8 methode. Dus 16 uur vasten en 8 uur waarbinnen je kunt eten. Een nog langere periode voor vetverbranding dus. Het is wel een stuk pittiger natuurlijk al dan de 14-uurs methode. Wel kan het een oefening zijn om te werken naar het 24 uurtje. Daar heb je dan weer mogelijk hele speciale gezondheidsvoordelen.
4.19:5 methode
De naam zegt het al de 19 uur vasten per dag methode. Men zegt dat 19 uur vasten ontstekingsremmend werkt. Hier begint al het mogelijke cellulaire herstel. Let wel op. Dit is niet voor iedereen gezond. Je moet wel in goede gezondheid verkeren om 19 uur niet te eten.
5.24 uurtje
Hierbij eet je 24 uur niet. Wel mag je natuurlijk gewoon water en kruidenthee drinken. Zwarte koffie mag ook, met mate. Het 24 uurtje klinkt makkelijker dan het is. Dit is ook niet voor iedereen verstandig en gezond. Je moet ook behoorlijk bekend zijn met een intermittent Fasting schema voor je hieraan begint. Het extra voordeel van 24 uur vasten, is wel dat het mogelijk goed werkt tegen Alzheimer. Er is daarvoor proefdieronderzoek gedaan. Alleen voor volledig bewijs is het van belang dat er nog meer onderzoek wordt gedaan.
6.Maar 1 maaltijd eten
Hierbij eet je in 24 uur, maar één keer 1 maaltijd. Een normale maaltijd. Wel is het verstandig om ervoor te zorgen dat dit goed gevarieerd eten is met veel groenten. Het is namelijk wel belangrijk om zoveel mogelijk alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
7.Die ene maaltijd verdelen
Wil je wel qua calorieën maximaal een dag 1 maaltijd eten, maar is alles tegelijk te heftig? Dan is het ook mogelijk om die ene maaltijd te verdelen over de dag. Zo heb je wat minder snel last van een hongergevoel.
8.Eén Maaltijd overslaan
Dit is wat veel mensen al wel eens doen. Een maaltijd overslaan. Handig als je bijvoorbeeld een feestje in de avond hebt met nogal wat hapjes. Ook is het handig als je in het weekend uitslaapt. Dit scheelt alweer wat calorieën. Let er wel op dat je nog gezond blijft eten, dat blijft natuurlijk altijd belangrijk.
9. 1-3 basic dagen per week
De 1-3 basic dagen zijn ideaal voor als je het even een paar dagen in de week rustig aan wil doen. Op deze manier val je iets af. Met basic dagen ga je terug naar een wat magere basis: 3 kleine maaltijden zonder tussendoortjes. Je kunt het ook wat strakker doen met bijvoorbeeld een smoothie met groenten. Het is ideaal voor als je bijvoorbeeld een week hebt met flink wat feestjes.
10.Beginner schema
Een beginnersschema is eigenlijk niets meer dan eens rustig experimenteren met intermittent Fasting schema op een manier die bij jou en jouw gezondheid past. Je kunt ook professioneel beginners intermittent Fasting schema erbij pakken. Het voordeel van zo’n intermittent Fasting schema is dat je zo voorkomt dat je lichaam helemaal van slag raakt of dat je bijvoorbeeld ineens een veel te zuinige afstelling krijgt.