Een eetschema opstellen is heel effectief als je wilt afvallen of gezond wilt eten. Door het maken van een eetschema heb je elke dag al uitgestippeld wat je gaat eten en is de kans kleiner dat je ongezond eet. Al moet je natuurlijk wel rekening houden met bepaalde allergieën, en dat kan nog wel eens vervelend zijn als je specifieke gezonde recepten wilt gaan bereiden. Bijvoorbeeld een koemelkallergie kan heel vervelend zijn, omdat er in heel veel producten melk zit. Er bestaan gelukkig wel melkvervangers en koemelkvrije producten. Weet jij niet zeker hoe je zo’n schema maakt, dan kun je altijd de hulp van een personal trainer inschakelen. Heb jij een koemelkallergie of ken je iemand die een koemelkallergie heeft? Lees dan deze blog voor meer informatie!
Wat is een koemelkallergie?
Je zou denken dat je bij een koemelkallergie gewoonweg allergisch bent voor melk, maar eigenlijk ben je allergisch voor de eiwitten die in de koemelk zitten. Je lichaam reageert overgevoelig op die eiwitten en je afweersysteem stoot die stoffen af. Dus producten met melk bijvoorbeeld kaas, youghurt, boter enzovoort, veroorzaken een allergische reactie. Je kunt merken dat je een koemelkallergie hebt wanneer je door een aanraking met melk een rode huid, jeukende uitslag of diarree krijgt. Je keel kan er ook van opzwellen en je kunt ervan braken. Natuurlijk merk je dit meteen als je er allergisch voor bent, dan adviseren wij je om meteen contact op te nemen met de huisarts voor een koemelkallergietest.
Koemelk vervangende producten
Als je dus echt een koemelkallergie hebt moet je dus koemelkvrije producten in je eetschema toevoegen, of koemelk vervangende producten. Als je écht graag iets van melk wilt consumeren, bestaan er een paar producten van een ander soort melk gemaakt. Sojamelk bijvoorbeeld is de beste vervanger betreft koemelk. De voedingswaarde van sojamelk lijkt dan ook heel erg op die van halfvolle melk, alleen krijg je hier geen allergische reactie bij. Er zitten bijvoorbeeld net zo veel eiwitten en kilocalorieën in. Amandelmelk kan ook gebruikt worden als vervanger. Hier zitten veel vezels in, het bevat minder suiker en er zit minder verzadigd vet in dan in halfvolle melk. Kokosmelk is ook een optie, alleen niet iedereen vindt dit lekker. In hazelnootdrink zit ongeveer evenveel energie als in halfvolle melk, maar voor de rest zit er eigenlijk veel verschil in.