Waar de een het lastig vindt om af te vallen zijn er genoeg van ons die moeite hebben met het aankomen in gewicht. Als je begint met sporten zie je in eerste instantie niet in wat voor soort lichaamstype je hebt. Er zijn drie verschillende lichaamstypes, namelijk ectomorph, mesomorph en endomorph. Ieder lichaamstype heeft een aantal specifieke kenmerken. In deze blog gaan we hier wat dieper op in en wat voor eetschema om aan te komen het beste is per lichaamstype.
Wat zijn de verschillende lichaamstypes?
Allereerst is het van belang dat je weet wat de verschillende lichaamstypes zijn en onder welke categorie je zelf valt. Zoals eerder benoemd kunnen we drie lichaamstypen onderscheiden ectomorph, mesomorph en endomorph. Niemand heeft maar één soort lichaamstype, vaak is het een mix van de drie, echter kan een van deze types het meest aanwezig zijn. Op basis daarvan kan je stellen dat je een ectomorph, mesomorph of endomorph bent.
Het lichaamstype ectomorph
Mensen met een ectomorph lichaamstype kan je vaak herkennen aan het feit dat ze lang en slank zijn. Deze mensen hebben vaak weinig spiermassa, maar hebben een erg hoog uithoudingsvermogen. Een voordeel en een nadeel dus voor mensen met een ectomorph lichaamstype. Aankomen is voor deze mensen vaak lastig. Het is niet onmogelijk om aan te komen met een eetschema, maar wel moeilijker dan voor een mesomorph en endomorph.
Het lichaamstype mesomorph
Mensen met een mesomorph lichaamstype kan je vaak herkennen aan het feit dat ze een erg atletische bouw hebben. Mensen met dit lichaamstype kunnen snel in gewicht aankomen en afvallen. Door een eetschema aankomen te volgen kunnen deze mensen dus heel snel in gewicht aankomen. Dit betekend dus ook dat een eetschema voor spiermassa aan te komen makkelijker is voor mesomorph lichaamstypes dan ectomorph lichaamstypes.
Het lichaamstype endomorph
Mensen met een endomorph lichaamstype kan je herkennen aan het feit dat ze ’rond’ gebouwd zijn. Deze mensen hebben vaak veel moeite om af te vallen, maar aankomen is voor hen heel makkelijk. Mensen met een endomorph lichaamstype hebben vaak sterke benen en bovenarmen. Mensen met het endomorph lichaamstype kunnen ook een eetschema aankomen volgen, echter hoeven ze hier vaak niet veel moeite in te steken.
Eetschema aankomen mannen en vrouwen
Nu we de verschillende lichaamstypes benoemd hebben, heb je een inzicht gekregen onder welk lichaamstype je valt. Per lichaamstype moet je dus met bepaalde dingen rekening houden. Zo is er ook een verschil in een eetschema aankomen voor mannen en vrouwen. Een eetschema voor mannen bestaat uiteraard uit grotere maaltijden dan voor vrouwen. Per lichaamstype voor zowel mannen als vrouwen verschilt het ook weer wat voor hoeveelheid je moet eten. Gemiddeld gezien moet een man rond de 2.500 kcal per dag binnen krijgen. Waar een vrouw rond de 2.000 kcal per dag zit. Om aan te komen moet je dan vaak hierboven gaan zitten. Je moet er echter wel rekening mee houden dat iedereen een andere ‘maintenance’ getal heeft. Onder maintenance bedoelen we het exacte nummer van calorieën (kcal) die je nodig hebt om op gewicht te blijven. Dit ligt aan verschillende factoren. Lichaamstype is hier een van, maar je moet ook weten hoe actief je bent. Iemand die zes keer per week sport heeft een ander voedingsschema aankomen nodig dan iemand die twee keer per week sport. Ook een eetschema aankomen voor een vrouw ziet er totaal anders uit dan een eetschema aankomen voor een man.
Eetschema aankomen spiermassa
De hoofdreden dat mensen een eetschema aankomen volgen is voor meer spiermassa. Vandaag de dag is fitness en gezondheid extreem belangrijk. Om deze reden zijn steeds meer mensen op zoek naar het juiste eetschema aankomen in spiermassa. Als je een snel wilt aankomen eetschema volgt kan je ervoor kiezen om gewoonweg veel te gaan eten. Echter is dit vaak de fout die de meeste mensen maken, omdat ze dan nog steeds niet weten wat ze binnen krijgen. De beste manier om aan te komen in spiermassa is het volgen van het juiste eetschema. In eetschema’s heb je vaak ook verschil in hoe snel je wilt aankomen. Dit verschil maakt het hem in een dirty bulk of clean bulk.
Eetschema spiermassa aankomen
Als je een eetschema spiermassa aankomen zoekt kan je twee dingen doen. Je kiest dan voor de dirty bulk of clean bulk. De dirty bulk is als het ware dat je alles eet wat je wilt en dat je dus snel aankomt. Deze weg zijn we hier zelf geen voorstander van. Door op deze manier een eetschema aankomen te volgen kan je in korte tijd snel en veel in gewicht omhoog gaan. Dit is echter vooral vet en minder spiermassa. Het probleem bij deze manier is dat je dus ook weer het vet eraf moet krijgen en dus veel cardio moet gaan doen om dit te verwezenlijken. Door een clean bulk eetschema voor spiermassa aankomen te volgen vermijd je de vele cardio sessies. Clean bulk houdt in dat je een gezond aankomen eetschema gaat volgen. Je weet precies wat je binnenkrijgt en houdt alles goed bij. Deze weg is misschien langer om aan te komen, maar je bent dan het hele jaar door wel goed afgetraind.
Gezond aankomen eetschema
Een gezond aankomen eetschema hanteert dagelijks dezelfde gerechten. Dit kan het een beetje saai maken soms, maar zo weet je wel wat je binnenkrijgt. Je hoeft dan ook niet na elke maaltijd te berekenen wat je binnenkrijgt en hoeveel. Dit maakt het uiteraard nog makkelijker. Door verschillende gezond aankomen eetschema’s te hebben kan je een beetje afwisselen. Dit maakt het voor jezelf hanteerbaarder en leuker.