Hoe ziet een eetschema baby eruit? De eerste 3 maanden na de geboorte zal de voeding van je baby alleen uit melk bestaan. Dit kan borstvoeding, flesvoeding of een combinatie hiervan zijn. In deze periode zijn er geen regels verbonden aan hoe vaak je je baby moet voeden. Het beste wat je kunt doen is je baby te voeden wanneer hij aangeeft dat hij wil drinken. Dit wordt ook wel ‘voeden op verzoek’ genoemd.
Het is belangrijk om te letten op de voedingssignalen die je baby geeft. Dit zal hij laten zien door bijvoorbeeld op zijn handje te sabbelen of op zoek te gaan naar jouw tepel. Na verloop van tijd komt er meer regelmaat in een eetschema baby. Je komt waarschijnlijk dan uit op elke 2 à 3 uur een voeding.
Eetschema baby 4 maanden
Het eetschema baby 4 maanden ziet er als volgt uit. Je kunt beginnen met het geven van een paar kleine oefenhapjes. Deze oefenhapjes zijn echter nog geen vervanging van borstvoeding of flesvoeding. Je kunt hier bijna alle gezonde producten geven, zoals groente, fruit, aardappelen, vis en pap. Belangrijk om te weten is dat je pas mag beginnen bij 4 maanden en niet later dan 6 maanden. Kijk vooral of je baby eraan toe is. Maakt hij steeds smakkende geluidjes? Kijkt hij het eten uit je mond? Dan kan dit een teken zijn om met de oefenhapjes te beginnen.
Eetschema baby 6 maanden
Wanneer je baby 6 maanden oud is, gaat vaste voeding een steeds grotere rol spelen in zijn eetschema. Hoe ziet het eetschema baby 6 maanden eruit? Het menu kan langzaam worden uitgebreid met volkorenproducten en water of thee. Je kindje mag bijna alle gezonde producten eten die jezelf ook eet. Maar sommige dingen kun je beter nog niet geven aan je baby, zoals rauw vlees, vis, eieren, maar ook geen leversmeerworst, leverpaté, kaas of honing.
Een eetschema baby 6 maanden bestaat uit bijna alle gezonde voedingsmiddelen die ook op jouw bord liggen. Het eten kan je pureren, maar het fijnprakken met je vork is in de meeste gevallen al voldoende. Is je baby al gewend aan geprakte hapjes? Dan kan je hem langzaam laten wennen aan grover geprakt of gesneden voedsel. Let wel goed op en blijf in de buurt, zodat je kan ingrijpen als hij zich toch verslikt. Je kan je baby de volgende producten geven:
- Fruit: hierbij kan je denken aan fruit wat makkelijk te prakken is, zoals banaan, mango, meloen, peer, abrikoos en perzik.
- Groente: voorbeelden hiervan zijn andijvie, sla, venkel, spinazie en bietjes.
- Een beetje ongezoete pap: als je baby gewend is aan pap van rijstebloem, dan mag hij langzaam beginnen met het eten van pap van volkoren meel.
- Brood zonder korst: het brood kan je verzachten door het in moedermelk of flesvoeding te dompelen.
- Pasta of rijst: Als je baby gewend is aan pasta of witte rijst, dan kan je hem ook zilvervliesrijst en volkorenpasta geven. Bouw dit langzaam op, want de darmen van je baby kunnen dan langzaam aan de vezels wennen.
Geef je baby rustig de tijd om aan de grotere hoeveelheden te wennen. De ene dag zal hij meer eten dan de andere. Dat is niet erg, aangezien hij nog genoeg voedingsstoffen uit melkvoeding haalt. Tot je baby 6 maanden is, krijgt hij genoeg vocht binnen door borstvoeding of flesvoeding. Vanaf nu heeft hij extra vocht nodig. Tijdens de eetmomenten kun je je baby water of lauwe, ongezoete thee geven. Bouw dit langzaam op. Als je baby zelfstandig rechtop kan zitten, dan kan hij uit een beker drinken, want jong beginnen met het oefenen hiervan is goed voor zijn mondspieren en spraakontwikkeling.
Eetschema baby 7 maanden
Als je baby zes maanden is begin je dus met het uitbreiden van zijn of haar voedingspatroon. Het eetschema van baby’s van 7 maanden gaat vooral van prakjes naar ‘finger food’. Dit houdt in dat ze steeds iets grovere stukjes voeding kunnen eten. Het eetschema voor baby’s van 7 maanden kan hierdoor diverser en makkelijker worden voor jou als ouder. Het consumeren van melkvoeding zal een steeds kleinere rol gaan spelen in het eetschema van je baby van 7 maanden.
Eetschema baby 8 maanden
En na 8 maanden begint het eetpatroon van je baby steeds meer te lijken op die van jou. Hoe kan je je eetschema baby 8 maanden invullen?
Wanneer je baby 8 maanden oud is ligt de periode van oefenhapjes achter jullie. Na 8 maanden begint de uitbreiding van het menu. Je baby eet nu waarschijnlijk op vaste momenten een kleine hoeveelheid vast voedsel. Er mag nu meer structuur in zitten en de hoeveelheden worden wat groter. De vaste voeding begint steeds meer de borstvoeding en flesvoeding te vervangen. Maak je geen zorgen als het niet soepel gaat, elk kind went op zijn eigen tempo aan vaste voeding.
Eetschema baby 9 maanden
Het eetschema baby 9 maanden kun je als volgt invullen. Na 9 maanden heeft je baby waarschijnlijk behoefte aan twee echte maaltijden per dag. Je baby zal nog zo’n drie keer per dag behoefte hebben aan borstvoeding en flesvoeding. Je kunt je baby zoveel mogelijk kennis laten maken met verschillende smaken. Dit kan je doen door zelf spreads te maken voor op brood, kruiden toe te voegen of je baby soep te geven.
Eetschema baby 10 maanden
Wanneer je baby 10 maanden oud is, bouwen jullie de melkvoeding langzaam af naar twee borstvoedingen of flesvoedingen per dag. Zijn maaltijden en tussendoortjes worden ook groter. Je baby kan namelijk nu bijna met de pot mee-eten. Hoe ziet een eetschema baby 10 maanden eruit?
Ter vervanging van de melkvoeding kan je de porties vaste voeding en de tussendoortjes groter maken. Je kunt ook een vaste voeding toevoegen aan het menu, bijvoorbeeld een boterham bij het ontbijt.
Eetschema baby 11 maanden
Hoe ziet het eetschema baby 11 maanden er mogelijk uit? Vanaf deze maand kan je baby vrijwel elke maaltijd met jullie aan tafel eten. Want nu hij 11 maanden is, is hij namelijk toe aan drie maaltijden per dag. Op vaste momenten van de dag bied je hem een maaltijd aan, bijvoorbeeld in de ochtend en middag een boterham en in de avond een warme maaltijd.
Eetschema baby 12 maanden
Gefeliciteerd je baby is 1 jaar! Je kunt hem nu bijna alle gezonde producten geven die jij ook eet. Vanaf zijn eerste verjaardag mag hij ook gewone melk drinken in plaats van borstvoeding en flesvoeding. Maar wat verandert er nog meer en hoe ziet het eetschema baby 12 maanden eruit?
Je kunt de volgende producten beter laten liggen: zoute producten en verzadigde vetten, rauwe vlees- en visproducten, noten en leverproducten. We hebben daarnaast een aantal tips die je kunnen helpen bij het eetschema baby 12 maanden: laat je baby zelf eten, bied dagelijks goede vetten aan, geef het goede voorbeeld en maak van de maaltijd een gezellig moment.
Vind je het nog lastig om een goed eetschema te maken of heb je meer hulp nodig? Bekijk dan onze blogs waarin we je meer vertellen over voeding of neem een kijkje bij onze eetschema’s die wij op maat maken.