Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en is veel voorkomend in Nederland. Het lichaam kan bij deze ziekte de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht houden. Dit komt doordat het lichaam te weinig insuline aanmaakt. Insuline is een hormoon die wordt aangemaakt in de alvleesklier en regelt de bloedsuikerspiegel. Wanneer iemand diabetes heeft, maakt het lichaam te weinig insuline aan, reageert het lichaam niet goed op insuline of maakt het lichaam helemaal geen insuline aan. Wanneer dit het geval is moet men zelf insuline gaan spuiten of (beter) letten op wat er gegeten wordt. Het is afhankelijk van de soort of een eetschema voor diabetes gaat helpen. Hieronder gaan we even langs de soorten, de oorzaken en uiteindelijk geven we je tips over wat je wel en niet kan eten als je diabetes hebt.
Soorten diabetes
Er zijn veel verschillende soorten diabetes in Nederland. De meest voorkomende soorten zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Hierbij hebben negen op de tien mensen diabetes type 2, met 1,1 miljoen mensen in Nederland is dit de meest voorkomende diabetes soort van Nederland. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Het stofje kan zijn werk niet meer doen, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten. In het begin maakt het lichaam veel extra insuline aan, maar na een tijdje wordt dit minder. Dit type diabetes zorgt er niet altijd voor dat je insuline bij jezelf moet spuiten. Diabetes type 1 zorgt ervoor dat je lichaam helemaal stopt met het aanmaken van insuline. Zonder deze stof kun je niet leven, dus is het belangrijk dat het wordt bijgespoten of door middel van een pompje in het bloed terecht komt.
Waardoor ontstaat diabetes
Om te begrijpen waarom een diabetes eetschema kan helpen, is het nodig eerst naar de oorzaken van diabetes te kijken. Deze oorzaken zijn bij diabetes type 1 lastig te achterhalen. Het is namelijk niet duidelijk waardoor dit ontstaat. Wel is het duidelijk dat het begint met aanleg in de familie. Er wordt veel onderzoek naar de oorzaak van diabetes type 1 gedaan. Hoewel diabetes type 2 ook wel ouderdomssuiker genoemd wordt, is het inmiddels duidelijk dat ook jonge mensen deze vorm van diabetes kunnen krijgen. De kans op diabetes wordt vergroot door te weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten, roken, ouderdom en erfelijkheid. Bij diabetes type 2 is het dus belangrijk om ook van tevoren gezond te eten, zodat het risico op deze ziekte wordt verkleind. Ook wanneer het duidelijk is dat je een van de twee typen hebt, is het belangrijk een eetschema voor diabetes te maken.
Diabetes eetschema type 1
Het is niet makkelijk om de bloedsuikers onder controle te krijgen, omdat ook hormonen, stress en beweging hier invloed op hebben. Gelukkig is het wel mogelijk iets te doen om grote schommelingen te voorkomen. Een eetschema voor diabetes kan hier ontzettend bij helpen, maar verschilt per persoon. Ga voor een diabetes eetschema altijd langs bij een diëtiste die hier verstand van heeft. Er zijn wel een aantal tips die meestal helpen. Ten eerste is dat het eten van veel vezels. Die zorgen er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Ook is het belangrijk producten te mijden die buiten de schijf van vijf behoren. Die dragen namelijk niet bij aan je gezondheid en zorgen vaak voor grote schommelingen. Als laatste is het belangrijk op te letten met het gebruik van alcohol, deze effecten komen namelijk vaak een stuk later, bijvoorbeeld tijdens de slaap, voor.
Diabetes type 2 eetschema
Vooral bij diabetes type 2 kan een eetschema veel verschil maken. Niet alleen wanneer je het hebt, maar juist ook daarvoor om de kans op deze ziekte te voorkomen. Het is altijd belangrijk gezond te eten en je aan de schijf van vijf te houden. Suikerhoudende sap en frisdrank, rood vlees en bewerkt vlees verhogen de kans op diabetes type 2. Het is belangrijk deze producten met mate in te nemen. Volkoren graanproducten, yoghurt, koffie en fruit zorgen weer voor een verlaagd risico op diabetes type 2. Het is belangrijk deze producten in het diabetes type 2 eetschema op te nemen. Daarnaast is het belangrijk altijd goed te blijven bewegen.